Kreunend klinkers kruien, kloppen & kliederen

De onlineadvertentie ging als volgt:
‘Gekuistte klinkers – ongeveer een remork vol – zelf af tehallen – voledig gratis – kontakt via mial’.
Mooi zo. Waarmee ik geenszins op de spelling doel. Wie ooit al eens tweedehandssites ten gronde uitploos, weet hoe het met de taalvaardigheid van Jan(ina) Modaal is gesteld.
Soit. Ik wilde een verhoogd plantenbordertje metselen. Doorgaans gebeurt zulks met bakstenen. Maar nu de klinkers in de ‘verniet’-aanbieding stonden, zouden het klinkers worden. Ik heb een eer hoog te houden, weet u nog?

Ter plaatse gearriveerd, troonde de gulle aanbieder me mee naar zijn achtertuin. “Het zal een beetje sjouwen worden, maar jij ziet er nogal een potige kerel uit.” De mens had een pijpenla als tuin: nauwelijks meer dan tien meter breed, maar om en bij de honderd meter in lengte. U mag twee keer raden waar de klinkers zich bevonden.
Ik tilde de kruiwagen uit mijn aanhangwagen en begon aan mijn eerste wandeling van ruim tweehonderd stappen. Met een lege kruiwagen doet een mens zoiets met twee vingers in de neus, met een volle bak verloopt zulks al een pak minder fluks. Wat bleek echter toen ik bij de stapel opeengegooide klinkers arriveerde? Dat ‘gekuist’ blijkbaar danig verschilt van regio tot regio.
“U ziet, menere, ze zijn proper gekuist.”
“Eh, ik had me een gekuiste klinker toch nét even anders voorgesteld.”
“Ik heb minutieus alle groen- en algenaanslag verwijderd met een schuurborsteltje en javel. Ja, een mens is daar een tijdje mee bezig.”
“Niet dat ik u wil corrigeren, maar eigenlijk wordt met ‘gekuist’ bedoeld dat alle cement- of stabiliséresten zijn verwijderd. Enfin, bij ons toch.”
“Goh, maar daar heb ik gene tijd voor, menere. Ik zeg altijd: een gegeven paard breek je de bek niet open, hè!” Wat volgde was een bulderlach waarmee een tandenrij werd ontbloot die slechts in de ergste nachtmerries der paradontologen figureert. De ermee gepaard gaande ademstoten herkende ik dan weer: gin. Puur.

Ik had de mens vriendelijk kunnen bedanken en stante pede een ongeladen retourtje maken. Maar kijk, beste lezer, mijn ware aard speelde eens te meer op: die van lamme goedzak. Soms kijk ik met je reinste minachting op mezelf neer.
Hoeveel keer ik dat tuinpad op en neer ben gedokkerd, weet ik niet meer. Maar toen ik naderhand in mijn auto stapte, diende ik mijn zetel een tandje of twee achterwaarts te dirigeren wegens aardig uitgerekte armen.

En zo komt het dat ik al menig avondje stenen heb gekapt. O nee, ik ben er nog lang niet. Tijd en goesting ontbreken me daarbij niet zelden. En ook het, ahum, prachtige lenteweer gooit te vaak roet in het eten.
Ter afwisseling van deze dorre klus heb ik gisteren al wat gemetseld. Na drie uur zuchten, kreunen en af en toe een vloek, wist ik een enigszins herkenbare aanzet te construeren. Ik ben geen metser en zal het ongetwijfeld ook nooit worden. Maar met de wijze woorden van de multigetalenteerde doe-het-zelver Roger indachtig – “Wat je zelf doet, doe je meestal beter!” – vertikte ik het om een hulplijn in te roepen.
Lezen er overigens metsers mee? Kijk dan even weg, wilt u? Nog minstens een stenenrij of drie, vier te gaan. En nee, de achterkant blijft niet open; zo ver raakte ik gisteren geeneens:

En zo – of er althans enigszins op gelijkend – moet het uiteindelijk gaan worden, ook qua beplanting:

Als de klus geklaard is, vertel ik u wat meer over Cypripediums, de bovenstaande feeëriek bloeiende schonerds waar zowel mijn madam als ikzelf gaandeweg smoor op zijn geworden.
Doch als u me nu wilt excuseren: mijn mortel wordt hard.

[ Foto’s 1 & 2: Menck | foto’s 3 & 4: Judith Prins ]

 1. supermasj

  Ik weet niet waar je woont. Maar als je nog betonklinkers wil, kan je er hier enkele aanhangwagentjes van opladen. Zijn nooit in cement gelegd, dus hoeven niet gekuist te worden. En je kan er met de aanhangwagen bij, je hoeft zelfs geen kruiwagen…

  Like

 2. Affodil

  Als het op die onderste 2 foto’s moet lijken moet ge een beetje minder nauwkeurig kreunen aan die klinkers, Menck. Die van u liggen te schoon gemetseld.
  En weet ge: ge hebt dan weer de javel uitgespaard, he… 😉

  Like

 3. Affodil

  O, en ja: tegen dat gij gedaan hebt beginnen wij: een terrasje van ca. 3×3 uitbreken en er een van 5×5 in de plaats leggen. Maar wij gaan toch meer voor nieuwe, getrommelde, klinkers. Als we met die 9m2 gene weg weten, is Kruibeke dan te ver?

  Like

   • Affodil

    Intussen hebben we plannen met die 9m². Maar daarvoor moet ook een ander klinkerterras wijken, een verhoogd bloembed verhuizen, een stuk gazon verdwijnen voor een border en ergens anders gazon bij gezaaid worden. Als wij 1 (één!) steen durven lichten, beweegt de hele tuin…

    Like

 4. Hilde

  fantastisch zeg, zo’n kadoo! daar kweek je armspieren mee! Enne, je bent zo te zien al aardig opgeschoten met het metselwerk. Op de foto ziet het er al pico bello uit. benieuwd naar het einresultaat!
  Leuk geschreven stuk, met veel humor, zo lees ik ze graag! op deze manier wil ik ook wel wat lezen over uw tuinperikelen en lievelingsbloemekes! ;-)))

  Like

  • Menck

   Als het op metselen aankomt, kun je me onmogelijk Pietje Precies noemen. Ik ben daar absoluut geen krak in. Als het maar functioneel wordt, nietwaar? 😉

   Like

 5. sterre

  ja lap, die brok cement valt daar binnen de kortste keren uit, Menckie! Maar doe vooral voort, alles komt goed, dat doet het altijd. 🙂

  Ik ben benieuwd naar de plantuitleg, want ik ken ze niet. Schoontjes!

  Like

 6. koffiemetmelkensuiker

  Ben ik de enige die zich afvraagt met wat voor auto en remorque jij rijdt?
  Een kuub klinkerkes weegt toch al rap 1500 kg … en ik gok dat dat er wel in lag … was dannie wat zwaar?

  Verder, niks dan chapeau en ferm gedaan!

  Like

 7. Menck

  Ik rij met een Toyota Avensis stationwagen met een 2.0 liter direct ingespoten turbodiesel. Volstaat dat ter info? 😀
  O ja: het maximale aanhangergewicht van mijn auto is 1.600 kg. Ik heb echter geen idee hoeveel die klinkers wogen, maar mijn bakbeest moest zijn ademhaling toch diep halen.

  Like

  • koffiemetmelkensuiker

   De info zegt mij niksnoppesnada, Ik weet alleen dat een standaard auto’ke maar maximum 750 kg kan trekken omdat een cursist mij vertelde dat hij zijn ophanging naar de kl%*$ten had geholpen door om een kuub blauwsteen te rijden (soortelijk gewicht van blauwsteen: 2700 kg de kuub) Uw voiture kan dus t dubbel pakken (en dan kan er nog een serieus volle frigobox bij) ge hebt goe gerief meneer Menck! (chapeau en hoedje af en al)

   Like

 8. meneer boerenerf

  Menck, ge zijt weer te goed geweest. Stenen kuisen, daar begin ik niet aan zulle. Als ge kijkt naar alle werkuren die daar inkruipen hebt ge u stenen dubbel betaald denk ik!
  Met een beetje geduld waart ge denk ik ook wel aan gratis bakstenen geraakt, gekuist en al.

  Like

 9. Pingback: TBC « TWAAIT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.