En u?

Deze week ontving ik een mail van iemand die mijn blog leest. Gewoon lezen en nimmer reageren. Een lurker, kortom, en dat gaf hij zelf grif toe. Maar wel een trouwe lurker. Want hij volgt me al sinds mijn blog nog gewoon ‘Menck’ heette en het gehost werd door een andere provider dan WordPress. Ook ‘Kerekewere’, ‘Mohow’, ‘Monumenck’, ‘Kielzog’ – herinnert u ze nog? – en thans ‘Twaait’ bezocht en bezoekt hij op regelmatige basis. Fijn.
Van iemand een mail ontvangen die nooit reageert, is al bij al toch een beetje verrassend. Temeer omdat zijn schrijven niet bepaald overliep van enthousiasme.
Laat ik even citeren:

Je blog is veranderd. Niet meteen ten goede. Flora en fauna komen te veel aan bod. Vroeger was het een toffe mix van de meest uiteenlopende onderwerpen, en dat vond ik aangenaam. Vooral je columns, doorgaans fictieve onzin (positief bedoeld!), las ik graag. Nu schrijf je nog haast uitsluitend over tuinieren, planten en beestjes. Vandaar mijn vraag: is Twaait een ordinaire (sic) groenblog geworden waar geen plaats meer is voor stukjes zoals vroeger? Dat zou ik erg jammer vinden. Daarom mijn oproep aan jou: kerekewere!

Tja. Daar sta je dan. Toch wel een beetje bouche bée, eigenlijk. Zowaar een reprimande, al dan niet terecht. Want tenslotte loopt mijn pen over waar mijn hart van vol is. Misschien té vol, als ik deze mens mag geloven. Want vroeger was het beter. Gevarieerder. Beweert hij.
Oké, dit is het schrijven van slechts één persoon. Quantité négligeable, welhaast. Maar ís dat wel zo? Want misschien zijn er wel meer mensen die er eender over denken. Dat merk ik doordat er vroegere lezers (en reageerders) lijken af te haken. Maar ik merk evenzeer dat er nieuwe bijkomen. Die mijn floristische praat wel te pruimen vinden. Denk ik dan.

Daarom vraag ik het u: houden zoals het is? Of toch maar terug naar de gevarieerdere versie? Mij is het eender; ik vind beiden oké. Vandaar mijn toevlucht tot deze vox populi.
Het reactieluik is all yours, net als onderstaande poll.

UPDATE 06/05:
Op vandaag, zijnde zondag 6 mei om 22:00, laat de poll niets aan duidelijkheid te wensen over: 62,5 % van de stemmers wil de huidige koers die ik met dit blog vaar behouden zien en slechts 37,5 % wil terug naar de oude richting. Ook in de commentaren sluit u zich daar grotendeels bij aan.
Waarom zou ik me daar eigenlijk iets van aantrekken, vroegen prompt enkele reageerders. Omdat bloggen een tweerichtingsspel is: ik schrijf graag én ik streef ernaar dat wat ik schrijf ook graag gelezen wordt. De reacties die daaruit volgen, vormen samen met het schrijven de interactie die van het bloggen net die boeiende bezigheid maakt.
Het aantal mensen dat van mijn vorige blogs meer pap lustte, is echter geenszins te verwaarlozen. Dientengevolge zal ik geregeld eens het druk bewandelde pad van fauna en flora verlaten en een weg inslaan die me gans andere richtingen opstuurt. Zo wordt de mix voor u en voor mij een stuk fascinerender.
Dat ik vroeger veel méér schreef, weet ik. Helaas ontbreekt me daartoe thans de tijd.
Mensen die opperen dat ik niet te veel aandacht moet wijden aan tuingezever (sic) en groen simpelweg ordinair (eveneens sic) vinden, hebben duidelijk niet de minste voeling met de mens achter dit blog. Doch elk zijn mening, zoveel is zeker.

Rest er mij nog u enorm te bedanken voor de stevige respons op dit stuk. Uw reacties hebben tal van vraagtekens uiteen doen spatten. Al zal ik wel eeuwig een twijfelaar blijven. Denk ik.

 1. Eilish

  Ik vind het moeilijk stemmen in je poll, van mij mag de wind uit twee richtingen waaien.
  Maar eigenlijk schrijf je het best wat er bij jou uit wil, van moetens kan geforceerd zijn

  Like

 2. Affodil

  Goh, Menck, ik vind dat moeilijk, jong. Aan de ene kant kan ik die mailman wel volgen. Maar aan de andere kant kijk ikzelf nog altijd even reikhalzend uit naar jouw groene stukjes als vroeger naar de wisselende thema’s. Is er ook een weg tussenin? Een gulden middenweg, dus? Veel groen met af en toe eens een zijsprongske om alle lezers terwille te zijn? Dan kies ik de oude richting, maar met groen op kop.

  Like

 3. bentenge

  Ik deel de mening van Eilish. Je schrijft wat je zelf wil en wat er op dat moment uit “moet” / “wil”. Maar voor mij is gevarieerd (per definitie) beter omdat ik een blog doorgaans lees in de hoop om positief verrast te worden door de inhoud/stijl/aanpak van een logje en omdat ik graag de mens achter de blog wat leer kennen zonder hem/haar echt te kennen.

  Like

 4. Zem

  Waar je hart vol van is, daar blog je het fijnst over. En ikzelf – als betrekkelijk nieuwe lezer – vind het altijd leuk om over groen te lezen op je blog. Maar er is méér op de wereld waar je soms iets over wil schrijven en dat moet toch ook wel eens kunnen?

  Like

 5. micheleeuw

  Ik, als niet-in-de-tuin-werker, hou meer van variatie en heb ook zo gestemd. Toch zou ik blijven komen lezen moest het blijven zoals het nu is. Ik kijk nu eenmaal graag naar andermans werk. 😉

  Like

 6. chelone

  Ik heb gestemd voor jouw huidig blog. Maar gezien je enorme fantasie zal je het toch niet kunnen laten om af en toe weer wat fictie in te lassen. Jouw taalvaardigheid heeft volgens mij geen beperkingen. Doe zo verder, Menck, ik blijf een trouwe volger.

  Like

 7. lobophotography

  Awel manneke, ik ken jouw oude blog niet maar kom wel vaker hier een kijkje nemen. Die optie zat niet bij je poll, dus ik stemde niet. 🙂

  Like

 8. Frank Verdonck

  Allright, nog een reactie van een lurker.

  Ik vind jouw schrijfsels allemaal wel prima, Menck. Maar, hoewel een beetje vreemd uitgedrukt, begrijp ik ook de reactie van mijn collega lurker.

  Er zijn nml. maar enkele blogs ‘out there’ mij blijvend kunnen boeien (Michel Vuijlsteke, Lilith en PATC zijn/waren de enige die ik nog volg). In jouw geval herinner ik me een vorige ‘Menck-blog’ en weet dat ik enkele jaren geleden heb zitten googelen om te zien of je niet elders terug was begonnen (en ja hoor, ik vond ‘Mohow’). Dat er nog een paar andere edities geweest zijn, wist ik helemaal niet, maar enkele weken geleden heb ik diezelfde zoekopdracht nog eens gelanceerd en was ik blij om Twaait te vinden.

  Ik moet erbij zeggen dat ik dit vooral gedaan heb omwille van de grote indruk die vroegere berichten in jouw blogs achtergelaten hebben. Los uit de vuist herinner ik me een enorm spannend stukje (echt gebeurd als ik me niet vergis?) van politie/velden/buurman/kindje en nog eens een fictief stukje met titel ‘Ik ben een lifter’, ging dat niet over het oppikken van een meisje dat op een moment zei van ‘Alsjeblief Menck, ik doe alles voor je’ op het moment dat zogezegd jouw vrouw binnenwandelt?

  Super om te lezen en ik dacht toen te hebben begrepen dat je niet meer ging bloggen maar je zelf op de (papieren) literatuur zou storten (ooit gebeurd btw?).

  Maar zoals anderen hier reageren: stemmen op je poll ga ook ik niet doen, een richting moet je ook niet bewust gaan bepalen, is niet nodig. Laat de tuin-berichtjes maar komen maar als er af en toe andere stuff tussenzit: des te beter!

  Like

 9. onderdeappelboom

  Een mening als een andere. Hoeveel mogelijke meningen zouden er zijn? En wil je met allemaal rekening houden?
  Natuurlijk ben je nu even uit je lood geslagen. Maar morgen blaas je die mening gewoon zachtjes opzij, met een vriendelijke ‘danku’ erbij, en doet verder zoals je zelf wil. Jij doet het waaien; niemand anders.

  Like

 10. AnneTanne

  Ik weet zelf hoe moeilijk het is om een regelmaat te houden in het bloggen…
  ‘Schrijven waar je jezelf goed bij voelt’, anders blijft het zeker niet duren, is mijn enige advies.

  Like

 11. supermasj

  Ik volg je huidige blog sinds enkele weken, dus ik ga niet stemmen. Maar ik denk dat het gezondste is je eigen ding en goesting te doen

  Like

 12. sterre

  Van mij mag het blijven zoals het is, jij moet er je goed bij voelen. Het blijft nog altijd goed geschreven en ik herken er de oude Menck in.
  Zelf ben ik niet zo’n fan van fictieve stukken, maar dat zegt meer over mij dan over jou en je blog. Ik lees dat bij niemand echt graag, dus daar moet je niet mee inzitten. Het is gewoon mijn ding niet. Maar als jij dat ertussen wil gooien, waarom niet. Het is nog altijd jouw blog en je doet wat je wilt.

  Like

 13. De Bruyne Lieve

  Ik kom graag je blog lezen. Vroeger ook al, maar nu nog meer! En van nu en dan een paar foto’s van je prachtige tuin kan ik echt genieten.
  Lieve

  Like

 14. Jan

  Dag mijheer Menck,

  Ook ik ben een lurker die graag je blog leest. Reeds verscheidene jaren kom ik regelmatig langs en telkens krijg ik een glimlach wanneer ik je colums of cursiefjes lees. Vroeger reeds bij Kielzog, daarna bij monumenck en nu bij ’t waait. De periodes aartussen ben ik de weg naar je blog kwijtgespeeld.
  Nu of vroeger, wat is het vershil? Vroeger was het meer fictie, nu meer groen en tuin, maar de opgewekte positieve schrijfstijl blijft en maakt me meestal welgezind.

  Salut, en doe zo verder.

  Jan

  Like

 15. Stef den Flater

  De term ‘ordinaire groenblog’ vind ik een brug te ver. Je vorige blogs hadden inderdaad meer variatie en ik kan de reactie wel begrijpen maar dat wil niet zeggen dat deze daarom slechter is, laat staan ordinair. Maar vooral: het is uw blog, je schrijft wat in je opkomt en als dat nu toevallig wat meer over planten en bloemen gaat dan is dat je volste recht. Het is wat je het meest bezig houdt (ook omdat het je job is of zelfs meer dan dat). Schrijf zoals jij dat wil en over de onderwerpen die je het best af gaan.

  Like

 16. Margogogo

  Een beetje vanalles, de gulden middenweg, dat is wat ik verkies. Je bent op alle vlakken thuis, zowel in fictie als non-fictie. Je typische schrijfstijl, zonder taalfouten, volg ik al jaren met veel plezier. Uit een vlotte pen vloeit leesvoer uit dat altijd leuk leest.
  Of het nu over fauna en flora gaat, of over architectuur, of over de zin of onzin van het leven, dat maakt in principe niet veel uit.
  Keep on blogging, Menck, just keep on blogging!

  Like

 17. hildeken01

  Vroeger schreef je gevarieerder en ook (veel) meer, dus dat vond ik fijner. Maar ik denk ook dat ne mens blogt volgens zijn goesting hé, je kan dat niet (terug) forceren!
  Zolang je maar weer niet ‘verdwijnt’ is ’t OK voor mij!
  Alhoewel… de zoektocht naar ‘ne nieuwe Menck ook steeds spannend was.

  Like

 18. koffiemetmelkensuiker

  Ge zijt gij zot zekerst, dat ge u daar ook maar een halve seconde iets van zout aantrekken?

  Voor wie schrijf je? Voor jezelf en omdat je dat leuk vind? Of voor de anderen, in “opdracht”?

  Natuurlijk zijn je lezers nu niet meer de lezers van vroeger … je vrienden nu zijn ook niet de vrienden van vroeger, je evolueert, en dat is niet meer dan normaal.

  Je hebt een hele leuke blog, ik heb hier al veel geleerd over groene toestanden, ik ben met momenten stekejakkeloes van je tuin, en met momenten prijs ik mezelf gelukkig dat ik ‘m niet moet onderhouden.
  Gewoon voortdoen met wat je leuk vind om te doen. Vwala.

  Like

 19. hilde

  geef mij maar een mix! En niet te veel tuingezever, er zijn al zo veel blogs die over hun tuin en al wat er bloeit en groeit vertellen. liever af en toe een leuk verhaal (echt of fictief, maakt niet uit) groetjes, Hilde

  Like

 20. Menck

  @ Allen

  Op vandaag, zijnde zondag 6 mei om 22:00, laat de poll niets aan duidelijkheid te wensen over: 62,5 % van de stemmers wil de huidige koers die ik met dit blog vaar behouden zien en slechts 37,5 % wil terug naar de oude richting. Ook in de commentaren sluit u zich daar grotendeels bij aan.
  Waarom zou ik me daar eigenlijk iets van aantrekken, vroegen prompt enkele reageerders. Omdat bloggen een tweerichtingsspel is: ik schrijf graag én ik streef ernaar dat wat ik schrijf ook graag gelezen wordt. De reacties die daaruit volgen, vormen samen met het schrijven de interactie die van het bloggen net die boeiende bezigheid maakt.
  Het aantal mensen dat van mijn vorige blogs meer pap lustte, is echter geenszins te verwaarlozen. Dientengevolge zal ik geregeld eens het druk bewandelde pad van fauna en flora verlaten en een weg inslaan die me gans andere richtingen opstuurt. Zo wordt de mix voor u en voor mij een stuk fascinerender.
  Dat ik vroeger veel méér schreef, weet ik. Helaas ontbreekt me daartoe thans de tijd.
  Mensen die opperen dat ik niet te veel aandacht moet wijden aan tuingezever (sic) en groen simpelweg ordinair (eveneens sic) vinden, hebben duidelijk niet de minste voeling met de mens achter dit blog. Doch elk zijn mening, zoveel is zeker.

  Rest er mij nog u enorm te bedanken voor de stevige respons op dit stuk. Uw reacties hebben tal van vraagtekens uiteen doen spatten.

  Like

 21. zeezicht

  Na al die tijd zijn we allemaal enigszins van stijl veranderd, toch?
  Het tuinieren en de foto’ ervan zijn een stuk van je leven.
  schrijf gewoon wat jij leuk vindt Menck.
  En heb je eens wat extra fantasie, ook fictie.
  ik blijf je blog volgen, wat je er ook mee doet!
  btw: nu heb je wel bereikt dat er enkele lurkers gereageerd hebben! ook een prestatie! 🙂

  Like

 22. liesbeth

  Ik vind een mix van beide eigenlijk de beste optie. Ik vind de foto’s en de tuinzaken best wel de moeite, maar als het teveel de groene toer op gaat dan lees ik er ‘snel’ over. Af en toe nog eens zo’n lekker ‘straf’ verhaal waarbij ik me afvraag wat echt en wat verzonnen is, mag zeker niet ontbreken !

  Like

 23. veerle

  Er zijn altijd mensen die het vroeger beter vonden. Als ik jou was zou ik me niet teveel laten dicteren en gewoon schrijven waar ik je je goed bij voelt. Dat zijn volgens mij de beste teksten.

  Like

 24. bart

  schrijven in functie van je lezers werkt op lange termijn onbevredigend voor jezelf denk ik, en de eigenheid van je blog verwatert er door. Gewoon doen waar je zin in hebt, en waar je zelf het meest voldoening uit haalt. Maar vooral blijven schrijven 🙂

  Like

 25. ili

  zolang je maar schrijft , en we je niet moeten zoeken/missen 😉

  ik moet er wel eerlijk bij vermelden dat je groen- posts mij een beetje schuldig doen voelen,
  wauw zeg.. wij hebben precies alleen onkruid..

  Like

 26. Joke

  Ik ben zelf verstoken van groene vingers en heb weinig interesse in tuinen. Maar zoals jij het kan brengen, wordt het wel interessant. Nu en dan een kleine tekst over een ander thema zou echter ook wel fijn zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.