Op het eerste gezicht: mei

Eén mei: de Dag van de Arbeid, maar ook een nieuwe editie van ‘Op het eerste gezicht’, het maandelijkse fijne initiatief van groenblogster AnneTanne. Ik pakte dat vandaag net even anders aan dan voorheen: in plaats van de traditionele ‘vanop een afstand’-foto’s, schotel ik u dit keer met graagte ook wat meer detailbeelden voor.

Mei staat te onzent te boek als de maand van de grote aanpak. Er wordt naar hartenlust ge- en verplant, gestekt en gedeeld, de prima functionerende compostbakken worden duchtig aangesproken en – dit jaar anders dan vorige jaren – de vrij aanzienlijke winterschade wordt opgeruimd en de alzo vrijgekomen ruimtes worden van lentefrisse flora voorzien. Een gedwongen partiële verjongingskuur, zeg maar. Later deze maand zal ook nog de winterstructuur van de tuin onder handen worden genomen: buxus- en taxusbollen, -kegels en -hagen worden getrimd, klimop en Leylandii worden geschoren en ook bepaalde heesters zullen een beurt van de groenkapper ontvangen.

Ondanks het triestige weerbeeld van de afgelopen maand, bruisen zowel onze tuin als wijzelf begin mei van het leven. Madam Menck ging vandaag de jammerlijk door vorst gevelde Liguster met de takkenschaar te lijf. Ondergetekende hanteerde daarna de zware boomspade om het omvangrijke wortelgestel te verwijderen. Op onderstaande foto ziet u de helft van mijn bed in volle actie. Ook de Buddleja davidii achter haar heeft de afgelopen winter niet overleefd. Onze spieren en spade hebben vandaag overuren geklopt. Hetzelfde kan gezegd worden van de hakselaar.

Er was ook volop bedrijvigheid te bespeuren op en tussen de laatste dotterbloemen. Meer zelfs: er werd aldaar duchtig en geheel onbeschaamd achterwaarts in de poes genaaid:

Deze gekke wezentjes met hun enigszins zonderlinge voortplantingswijze zijn wantsen, meer bepaald de Palomena prasina. Een Nederlandse naam lijkt niet voorhanden, maar ik noem ze voortaan Brusselmanswantsen.

Heel wat dramatischer ging het er aan toe in de zinken teil. Op het eerste gezicht nochtans een idyllisch plaatje met wat dotterbloempjes, vers ontluikende waterflora en een verdwaald molensteentje ervoor:

Niks is minder waar, want bij nader toezicht bleek daar een zevenstippelig kleinood een strijd op leven en (verdrinkings)dood te voeren:

Gelukkig was blogger dezes nabij en reikte hij de stakker – na eerst een foto van zijn ellende te hebben genomen – een reddende vinger aan. Mister Pim Pajoen moest daarna nog zowat een kwartier drogen op de molensteen alvorens de vlucht te kunnen hervatten:

Maar voor de rest was de tuin op deze zonnige eerste mei vooral peis en vree, zoals u onderstaand kunt bemerken.

[ Foto’s: Menck – Alle foto’s zijn aanklikbaar voor groter ]

 1. Affodil

  De Palomena prasina mag je voortaan heel familiair met “groene stinkwants” aanspreken, Menck.
  Overigens weer prachtige beelden van een prachtige tuin al wordt er dan her en der wat aan tijdelijke kaalslag gedaan. Er rest nog heel wat dat het bekijken waard is.

  Like

  • Menck

   Bedankt, Affodil. Weer iets bijgeleerd. En ondertussen ook opgezocht waarom ze STINKwants genoemd worden. Met recht en rede, zo blijkt. Blijkt ook dat het nogal agressieve groenvernielers zijn. In plaats van ze te laten voortplanten, had ik ze beter linea recta de deur gewezen. 😉

   Like

 2. Joke

  Prachtige tuin, voel mij altijd zo lui als ik je blogje lees.
  Wantsen zitten hier ook, maar dan een rode variant. En ik meen dat die op elkaar kruipen. Want toen mijn dochter, jàren geleden, aan mijn moeder vroeg wat die aan het doen waren, antwoordde zij: ‘krukarke varen’ (een krukar is een kruiwagen)

  Like

  • Menck

   Die rode varianten komen hier ook veelvuldig voor, en dan meer bepaald de vuurwantsen (Pyrrhocoris apterus). Ze hebben overigens een prachtige rugtekening die wat aan een Afrikaans masker doet denken.

   Like

  • Affodil

   Toevallig kwam ik gisterenavond tussen mijn foto’s bruine exemplaren tegen ook. Die zaten vorig jaar heel ijverig te zijn tussen de zaden van de rabarber. Ze zijn nauwelijks van die zaden te onderscheiden. Ik zal ze vandaag of morgen eens op mijn blogje plaatsen (en op zoek gaan naar de juiste benaming).

   Like

 3. AnneTanne

  Mooie foto’s alweer van een mooie tuin!
  En wij waren blij dat onze blauwe regen eindelijk van plan leek te zijn eens flinke scheuten te maken (= langer dan tien centimeter op een jaar of zo). Jij hebt verdorie al bloemknoppen…

  Like

 4. Zem

  Stoer hoor, met die takkenschaar! Maar wat jammer, die dode struiken. En zo’n oude vlinderstruik… ook hier vlinderstruiken met een piepklein scheutje onderaan die oude stammen. Toch nog wachten? Of eruitgooien.
  Komt er weer een nieuwe vlinderstruik en misschien een beter winterharde?
  Prachtige foto’s verder.

  Like

  • Menck

   Ik zou de vlinderstruik er nog niet uitgooien, Zem. Probeer hem eens heel diep terug te snoeien, tot aan de nieuwe scheuten. Veel kans dat hij weer volledig uitloopt.

   Er komt weer een nieuwe vlinderstruik, jawel. Dit keer een groenbladige. Die blijken toch resistenter tegen vorst dan de grijsbladige.

   Like

   • Affodil

    Bij ons is er ook eentje die helemaal van beneden opnieuw moet beginnen. Maar er zit dus wel sinds een goeie week een scheut aan vanaf de grond. We bekijken het voorlopig maar.

    Like

  • Menck

   Klopt. Die nieuwe aanplant is ter vervanging van de kapotgevroren hebe’s. Zie je meteen eens wat voor een grote heesters het geweest zijn. 😉

   Like

 5. micheleeuw

  Wat zijn jullie actief ! Ik heb deze keer op 1 mei geen pinten gedronken maar toch ook niet in de tuin gewerkt. Niet te verwonderen dat jullie tuin er veel beter uitziet dan de onze. 😉
  Gewoonweg prachtig !

  Like

 6. sterre

  wat is dat rechtsboven? Sneeuwklokjes op stam?
  (ja, daar ben ik weer met mijn vragen, wen er maar aan. Ik heb trouwens meiklokjes gekocht ondertussen. Nu ze alleen nog eens planten)

  Like

 7. koffiemetmelkensuiker

  Schitterend die tuin … (heeft weer een acute vlaag van jakkeloezigheid)

  Zo een vijvertje in een zinken teil … Leuk! En …. Hee, dat zou ik nog kunnen zetten in mijn mega-groot (ahum) “stadstuintje”!
  Daar zou ik nu eigenlijk wel meer over willen weten zie, hoe pak je zoiets aan? Zijn daar regeltjes voor? Gaat dat niet stinken? Moet daar een pompje in? Wat voor plantjes zet je daar in?

  Like

  • Menck

   Als er afdoende planten in staan, die bovendien ook nog goede zuiveraars zijn, dan gaat zulks niet stinken.
   Minivijvers zijn kant-en-klaar te koop in tuincentra, maar in principe kan vanalles en nog wat dienst doen, als het maar waterdicht is en tegen de vorst kan. Een houten ton, een ijzeren teil, een stenen trog of zelfs een bouwvakkerston, netjes ingegraven en gecamoufleerd tussen het riet, de bamboe of het siergras wordt een perfect minivijvertje. De ideale maten voor een minivijver zijn 45 à 60cm breed en 25 à 50cm diep.

   Een bodemlaag in een klein vijvertje bewijst op verschillende manieren zijn nut: zo’n laagje grind, lavakorrels, vijversubstraat of iets dergelijks biedt een goede ‘huisvesting’ voor nuttige bacteriën en tegelijk wordt een diepe container er al wat minder diep door. Klein is fijn, maar té klein hoeft het nu ook weer niet. Een piepklein vijvertje is niet zo makkelijk helder te houden en in het begin zal het sowieso wat zoeken zijn tot je het juiste evenwicht van planten hebt gevonden. Beste plek is halfbeschaduwd, want in de volle zon gaan algen weelderig tieren en zal het vijvertje al gauw de kleur van troebele erwtensoep krijgen.

   In een minivijver horen aangepaste planten: geen joekels of mastodonten, maar kleinere varianten. Bij de waterlelies is er bijvoorbeeld de Pygmaea-collectie die helemaal geschikt is voor een klein vijvertje en ze zijn er in het wit, geel of donkerroze. Omdat niet alle planten dezelfde diepte nodig hebben, is het een goed idee om verschillende niveaus te maken, zelfs in een minivijvertje. Gebruik maar wat je voorhanden hebt: het bodemgrind, maar ook bakstenen of omgekeerde bloempotten komen van pas. Heel mooi is een stukje ‘moeras’ in de vijver: zet aan de rand op een verhoog een mandje met wat moerasplanten voor een supernatuurlijk effect. Gele dotterbloemen, waterweegbree (met mooie witte bloemen) of penningkruid, waterdrieblad, kalmoes of pijlkruid: allemaal planten die het al in een centimeter water naar hun zin hebben.

   In het diepere gedeelte moeten zuurstofplanten komen, die de waterkwaliteit aanzienlijk zullen verbeteren: aarvederkruid is een prima voorbeeld. Deze planten horen in vijvermandjes op de bodem van het vijvertje. Vissen zijn niet meteen een aanrader in een minivijver. Ze produceren véél afval en ze stimuleren ook de aanmaak van algen. Overwinteren in een minivijver is voor hen onmogelijk, aangezien er niet voldoende diepte is. Ook in de zomer zullen ze te kampen hebben met zuurstoftekort en tot slot vallen ze ook nog eens makkelijk ten prooi aan hongerige katten en reigers. Een minivijvertje is, kortom, te klein voor hen.

   Veel succes!

   Like

   • KmM&S

    ik onthou: zinken teil, lavakorrels, die kleine waterlelies en aarvederkruid 🙂
    (en ik maak gewoon een copy-paste van je reactie en ik ga ermee naar een tuincentrum)
    Merciekes voor de tips Menck, heel heel heel heel heel erg bedankt, ik ga er voor gaan!
    Wordt vervolgd, één dezer 🙂

    Like

 8. zeezicht

  Ik reageer wat laat omdat ik op vakantie geweest ben.
  Maar die bruine wantsen zijn dat dezelfde welke ook in je bed kunnen zitten? iiiiieeeekkk dan!
  Maar dat lieveheersbeestje redden, dat pakt mij sé!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.