Tot nooit meer

Verschwunden:
– 25.000 foto’s, waaronder honderden die me bijzonder dierbaar zijn en waaraan erg emotionele herinneringen kleven;
– duizenden mp3’s;
– tientallen homevideo’s;
– een boel zakelijke documenten;
– talloze programma’s.
Bovenstaande opsomming is de zware tol die de crash van de harde schijf uit mijn ter ziele gegane computer heeft geëist. Omdat mijn legendarische uitstelgedrag er de oorzaak van is dat ik verdomme al die tijd heb verzuimd een backup te maken.

En ja, de opvolger staat klaar om te worden afgehaald. Een moordmachine, zowaar, met een verwerkingssnelheid waar ik van duizel en een opslagcapaciteit waarvan ik het bestaan niet eens bevroedde. Helaas dus ook met een compleet lege schijf.
Het exemplaar uit mijn oude bak is reddeloos verloren, aldus de pc-dokter die ik zonet aan de lijn had. De schijf opsturen naar het labo zou uitkomst kunnen bieden. Maar daar kan ik, hoezeer ik dat ook zou willen, echt geen drieduizend (!) euro aan opofferen.

Als u me nu wilt excuseren; ik ga een stevig potje janken. Lacht u me ondertussen maar eens goed uit, want dat verdien ik.

[ Foto: Menck ]

 1. Affodil

  Al eens gedacht aan een second opinion van een alternatieve dokter. Ik bedoel: een steengoeie amateur die toch nog een poging wil wagen? Die zouden volgens mij toch moeten bestaan. Hou die harde schijf nu maar eens bij. Als die “verzamelaars” in Afrika onze bankgegevens kunnen opvissen van een gewiste schijf, dan moet er toch een goeie slimme ziel zijn die het compleet legaal moet kunnen tegen een zacht prijsje?

  Vraag me geen namen, maar zoveel plaats neemt zo’n harde schijf toch ook niet in onder een laagje stof in de kast…

  En intussen: sterkte!

  Like

  • Menck

   Zeker het overwegen waard. Eén probleempje echter: ik heb nog enkel de harde schijf in mijn bezit (en dus niet meer de computer als geheel).

   Like

   • Affodil

    Ik heb die mannen al bezig gezien: die hangen die harde schijf gewoon als externe aan een andere computer. Ik ga dat eens navragen hier bij ons, of dat die niet iemand kennen die zich daarmee bezig houdt.

    Like

   • Affodil

    Voor wat het waard is, Menck:

    Hallo S,

    Een kennis heeft onlangs een pc-crash gehad (en nee, die “kennis” staat niet op ons adres ingeschreven, ’t is écht een kennis 🙂 ). Geen back up gemaakt, foto’s (véél!), video’s (nog méér!), tekstbestanden (niet te tellen…): allemaal foetsie.

    Nu heeft hij niet meer de pc, maar wel nog die harde schijf en ik heb hem op het hart gedrukt die goed bij te houden. Kent gij iemand (liefst richting Westvlaanders, maar hij zal zeker bereid zijn om verder dan dat te rijden ook) die (een deel van) die bestanden zou kunnen redden? Of een trukske vb hoe hij die harde schijf als externe aan zijn nieuwe pc kan hangen en dan met een download programma alles terug inlezen? (ik vind dat ik het hier heel simpel laat klinken he?)

    Mvg,

    Hallo C,

    Ik heb eigenlijk geen idee bij wie je terecht kan aan die kanten… De harde schijf kan op verschillende manieren aan een ander toestel gekoppeld worden, maar het makkelijkst is om dat toestel gewoon open te doen en de harde schijf aan te sluiten op een vrije connector. Daarna wordt die schijf normaal gezien vanzelf herkend en kan alles overgezet worden…

    Met vriendelijke groeten,
    S
    Helpdesk ICT

    Like

    • Menck

     Heel lief dat je je prompt in deze difficiele materie verdiepte, Affodil. Ik apprecieer dat ten zeerste.
     Wat de vriendelijke helpdeskpersoon meedeelt, is precies zoals het is gegaan: mijn oude pc werd geopend, de harde schijf werd verwijderd en vervolgens gekoppeld aan een vrije connector. De schijf werd effectief herkend, maar was niet tot enige actie aan te porren. En precies dàt is mijn grote zorg.

     Check de losgekoppelde boosdoener:

     Ik heb die foto ook maar eens in het logje zelf geplakt.

     Like

 2. chelone

  Ik ben geneigd Affodil te volgen in haar hoopgevend voorstel.
  Hier staat al maandenlang een splinternieuwe externe schijf, nog steeds in de verpakking. Ik ben blijkbaar even ignorant als jij.

  Like

 3. Sandra dieLimburgse

  Het is wel een reden waarom ik een fotoarchief op internet bijhoud … maar documenten e.d. … ik denk dat ik dit weekend maar eens aan de slag ga want ik ben net zo laks wat dat betreft. Mijn pctje wordt er ook niet jonger op.

  Zorg er wel voor dat je niet te veel tranen op je nieuwe plenst,…..daar kunnen ze niet zo goed tegen.

  Like

  • Menck

   Een fotoarchief bijhouden op internet vertrouw ik niet. Wat als de bewuste site er plots mee ophoudt? Anyway, het vertrouwen in mezelf staat ook maar op een laag pitje.

   Like

 4. de biodiverse

  Aaarch ….!!! Dat is erg! ‘kheb het een jaar geleden ook eens tegengekomen – geen crash, maar door een stomme fout een boel foto’s weg … Dat uitstelgedrag heb ik sindsdien afgeleerd!

  Like

 5. Hilde

  heb ook ooit iets gelijkaardigs voorgehad, maar dan met een externe harde schijf. paar handige vrienden opgetrommeld, die hebben een dag zitten zoeken en uiteindelijk een programmaa’tje op internet gevonden en gedownload (iets van ‘rescue and recovery’ of zoiets)….. en zo heb ik alles kunnen recupereren!!! ik ga eens op zoek voor jou of ik het nog terug vind. hoopvolle groet, Hilde 😀

  Like

  • Menck

   Hulpprogramma’s downloaden: allemaal goed en wel, maar mijn oude pc is gecrasht. Überhaupt iets downloaden zit er dus niet meer in. Voor een externe harde schijf heeft zoiets wél slaagkans, natuurlijk.

   Like

 6. koffiemetmelkensuiker

  Potverdorie zeg!
  Alles kwijt of wat? En ze kunnen dat niet maken???
  (Naar de maan kunnen ze, en dat niet? Dakannutochnie?)

  Kent ge niemand die bij de inlichtingen werkt of zo, en maakt die wijs dat het een harde schijf van Al Quada is of zo, dan hebben ze die volgens mij op ne wip en ne zucht gerecupereerd!

  En ondertussen moogt ge ne keer goed bleiten, dat kan deugd doen!
  Couragie!

  Like

 7. Nachtbraker

  Ben je wel zeker dat het defect te wijten is aan je hard disk? Het kan ook het moederbord zijn, of de processor, … Ik zou de hard disk zeker nog niet weggooien. Preventief kun je trouwens ook een monitoring programma installeren (SMART) waardoor je “op tijd” kunt zien of je hard disk het aan het begeven is…
  Mijn volledige gedigitaliseerde cd-collectie staat op een externe USB disk. Onlangs sloeg ik in paniek omdat ik die niet meer kon lezen; het bleek gelukkig enkel het kabeltje te zijn. De week nadien heb ik een tweede externe harde schijf gekocht, en nu gebruik ik een sync programma (kan nu even niet op de naam komen) om de inhoud te synchroniseren tussen de twee. Werkt goed, maar als mijn huis zou afbranden, ben ik ook alles kwijt. Een alternatief zou zijn om een cloud dienst als Dropbox te gebruiken, maar mijn internet connectie heeft nogal een trage upload snelheid…

  Veel sterkte nog met het verlies…

  Like

  • Menck

   De harde schijf werd door de hersteller aan een andere computer geschakeld met hetzelfde jammerlijke resultaat. Moederbord en processor bleken wel degelijk oké.
   De tip betreffende het SMART monitoringprogramma neem ik in dank aan!

   Like

 8. micheleeuw

  Moest dat hier gebeuren vrees ik voor de geestestoestand van mijn schat. Al zijn foto’s kwijt en ik mag hem in een gesticht droppen, vrees ik.
  Ik duim voor je dat je het (meeste) nog kan redden.

  Like

  • Menck

   Ach, ik heb allang geleerd om te relativeren, ondanks de pijn om het verlies. Alles zit nog opgeslagen in de computer onder mijn hersenpan. 😉

   Like

 9. Antje

  Harde schijf bijhouden en zelf -of iemand die je kent- eens laten aansluiten op zijn/haar pc via een externe behuizing!

  Enfin, wie ben ik om te zeggen dat het volgens mij nog niet reddeloos verloren is.

  Like

 10. bentenge

  Bon, ik moet dringend eens gaan back-uppen. Want ik heb dat ook nog nooit gedaan. Af en toe zet ik wel een selectie foto’s op een cd-rommeke.
  Bijhouden die schijf, wat vandaag niet kan, kan morgen misschien.

  Like

 11. Pingback: Als de tuinman afwezig is, neemt de natuur over « TWAAIT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.