Even geduld, aub

Vanwege het allesbehalve schielijke overlijden van een trouwe vriend (lees: mijn bits- en bytesmachine heeft na een slepende ziekte zijn laatste adem uitgeblazen) was ik een tijd niet meer bij machte om deze en uw stek onveilig te maken. Of toch niet op een genoeglijke manier.
En eigenlijk ben ik dat nog steeds niet, want de opvolger laat wat op zich wachten. Vermoedelijke levering: eind deze of begin volgende week.
Dit kattebelletje doneer ik u via een me niet zo genegen pc’tje. Niet genegen wegens pok-ke-traag en verstoken van alle mij vertrouwde data en software. Ronduit balen, kortom, en allerminst bevorderend voor de bloglust.
Als tuinier weet ik dat geduld een schone deugd is. Maar of ik al surfend óók met dat motto wil uitpakken, ben ik helemaal niet zo zeker.

Heuglijker tijding: de lente hangt in de lucht! Deze foto’s, die ik gisterenmiddag en -avond nam, zijn daarvan de stille getuigen:

   • Affodil

    Dat oranje is trouwens een tijdelijk verschijnsel, evenals de rugkam. Die zijn voorbehouden voor de paartijd. Eens de voorjaarsdrang voorbij, gaan ze er weer “gewoontjes” uitzien.

    Wisten jullie trouwens dat die beesten hartverscheurend kunnen gillen? Ik vroeger ook niet, maar toen onze jongens nog klein waren kwamen ze eens met zo’n beestje thuis en toen ze hem uit zijn bokaal pakten gaf hij een ijselijke gil. Niet nodig te vermelden dat hij toen de hele keuken door gevlogen is, zeker? 🙂

    Like

    • Menck

     Dat geluid maakt de Alpenwatersalamander trouwens door zich vol met lucht te zuigen en die vervolgens te laten ontsnappen via de keel.
     Ik moet je echter tegenspreken wat de oranje buikkleur van de mannetjes betreft: die is er altijd, ook buiten de paartijd. Tijdens de paartijd wordt het mannetje op de rug en de flanken wat bleker van kleur (een soort blauwachtig) en ontwikkelt hij inderdaad een kam.

     Like

  • Menck

   Wat jij vond, is volgens mij de kleine watersalamander, de meest voorkomende soort in België.
   De salamander die ik in mijn tuin aantrof, is dan weer de alpenwatersalamander.

   Like

  • Menck

   Die zitten zelfs met vele tientallen in mijn tuin. Ze verlaten nu stilaan hun schuilplaatsen na de winterslaap waarna ze naar de vijver trekken om er te paren. Daarna worden het gewoon weer landdieren tot volgend voorjaar.
   Is er overigens een vijver in uw tuin? Want dat is voorwaarde nummer één om salamanders aan te treffen.

   Like

   • Maja

    “onze” tuin is niet echt onze tuin, het is een grote stadsvijver voor de deur 🙂
    Maar de vijver heeft vooral veel last van blauwwier, misschien dat dat wel niet goed is voor salamandertjes of zouden het de ganzen, zwanen, eendjes en meerkoeten zijn die ze opeten? Of misschien heb ik ze gewoon nog nooit gezien.

    Like

    • Menck

     Salamanders zoeken vrij zuiver water op dat stilstaand tot heel licht stromend is. Ganzen, zwanen en eenden zijn regelrechte waterbevuilers door hun vele uitwerpselen. Hierdoor verhogen ze de nitrietwaarde van het water, wat dan weer de ontwikkeling van blauwwier verklaart. In een dergelijke plas zul je geen salamanders aantreffen.

     Like

 1. hilde

  oooh wat een pracht exemplaar dat salamandertje. geleden van in mijn jeugd dat ik ze hier nog aantrof. kind zijnde gingen wij vaak salamanders en kikkerdril vangen (lieten die beestjes nadien weer vrij in het poeltje waar we ze gevangen hadden hoor).
  leuk stukje bovendien dat je geschreven hebt.
  Ook bij mij op de blog is het ‘nog even geduld’. ben immers net terug van onze Nieuw-Zeeland reis maar nog niet aan bloggen toe, heb eerst nog heel wat andere dingen in orde te brengen zoals 3 gemiste lessen Spaans inhalen, weer een hele dobber! Maar natuurlijk kan ik niet wachten om te komen piepen op de blogs die ik volg. hartelijke groet and I’ll be back soon! Hilde

  Like

  • Menck

   Als uk ving ik eveneens salamanders, dikkopjes en stekelbaarzen in overvloed. Vooral die laatsten tref je maar heel weinig meer aan, terwijl in mijn jeugdjaren de beken en plassen er vol van zaten.

   Like

   • bentenge

    Man zeg, wat een déja vue. Zouden kinderen heden ten dage ook nog zo’n jeugd hebben. Ik herinner dat wij die zwarte salamander met feloranje buik voor het gemak vuursalamander als naam gaven.

    Like

    • Affodil

     Kinderen heden ten dage genieten nog even zeer, als ze de kans krijgen. De kleindochters zijn bij ons niet uit de tuin te slepen. Als Kleindochter 2 naar binnen komt en je wil haar jas wassen, kan je best eerst de slakken, kevers, spinnen en ander gedierte uit haar zakken halen vóór die mee de machine in gaan… Ook in onze vijver zitten elk jaar alpensalamanders, kikkers en ja, ook stekelbaarsjes, die er ongetwijfeld in de vorm van eitjes aan de poten van reigers en waterhoentjes in terecht komen want het is een afgesloten vijver.

     Like

    • appelmoose

     Die van ons genoten ook volop van het buitenleven.
     Alleen zijn de tijden iets veranderd, zodat zij naar huis kwamen met vondsten als een vermoorde hond, een tuinkabouter van 1,2m en een weedplantage in pocketformaat, allemaal opgevist in en om het waterloopje naast de deur.

     Like

    • Menck

     Volgens mij kennen veel kinderen salamanders slechts van foto’s uit boeken of – aannemelijker – op het internet. Ik kan me vergissen, vaneigens. Of beter: ik hóóp dat ik me vergis.

     Like

 2. ili

  brrr.. dan geniet ik meer van de vogeltjes in mijn tuin..

  na ons koppeltje groene spechten, heb ik gisteren ook een bonte specht gespot..
  op 50 cm van mijn keukenraam !

  Like

  • Menck

   Waarom ‘brrr’? Salamanders en padden zijn effenaf pareltjes. De angst voor deze amfibieën – de pad op kop – stamt vaak uit de kindertijd, toen ze in tal van (sprookjes)boeken en verhalen opdoken als vieze beesten. Geheel onterecht, dat spreekt.

   Like

   • Christel

    Ik zeg toch ook wel brrr omdat ze hun uiterlijk niet mee hebben. Maar als ze op het terras van mijn ouders zitten en ze zijn in hun nopjes en ze willen geaaid worden dan ben ik er als de kippen wel bij. 🙂

    Maar die van Chelone die zijn wel héél fotogeniek.

    Like

 3. chelone

  Welgeteld zeventien padden en drie salamanders heb ik dit weekend in de vijver gespot. Het begint, het begint. Maar de meeste moeten nog komen.
  Wat een prachtig salamandertje!

  Like

 4. Pingback: Mousepad « Chelone’s blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.