Prik met gevolgen

Van 30 januari tot en met 12 februari van dit jaar heeft het gevroren, zowel ’s nachts als overdag. 2012 belandt hiermee op de vierde positie wat betreft het grootste aantal opeenvolgende ijsdagen sinds de eerste meting in 1833. De begeleidende sneeuw was de kers op deze bitterzoete ijstaart.
De gevolgen van zulk een stevig uit de kluiten gewassen winterprik zijn in ieder geval al zichtbaar in mijn tuin. Voor het eerst in hun veertienjarig bestaan hebben de helleborusbloemen het loodje gelegd. Een wederopstanding zit er voor dit seizoen alvast niet meer in: de stengels zijn finaal tot moes herleid.

Een pak erger is het gesteld met een aantal hebe’s. Mijn fout, geef ik grif toe. Hebe is wintergroen maar niet altijd even wintervast. Langdurige strenge vorst kan ze dus nekken. Toch heb ik de hebe’s sinds ze in de tuin staan – sommige soorten al sinds eind jaren ’90 – nooit voorzien van een winterbescherming. Al die jaren geen centje pijn, maar na de recente ijsdagen bestaat de kans dat ik enkele uitermate groot gegroeide specimen ter compostbak zal mogen bestellen. Zo lijkt het vandaag in ieder geval, maar ik hoop, gezien hun forse leeftijd en omvang, op een wederopstanding.

De Hebe addenda ‘White Princess’ ziet er allesbehalve groen uit:

Ook de nochtans vrij winterharde Hebe pinguifolia kreeg het hard te verduren:

En deze sukkel bezorgt me je reinste hartkloppingen:

Als ik u meegeef dat ze er binnenkort moeten uitzien zoals onderstaand, dan weet u meteen dat ik er geen goed oog in heb.

De Photinia fraseri ‘Red Robin’ en de Choisya ternata ‘Aztic Pearl’, toch ook niet bepaald als bijzonder winterhard te boek staand, hebben dan weer niks van hun glans verloren. Begrijpe wie kan.

[ Foto’s: Menck ]

 1. Silvia

  de seizoenen gedragen zich de laatste tijd wel wat vreemd, wat ook in onze tuin zijn tol eiste. Maar zoals steeds zal alles zich wel weer herstellen, al dan niet met een klein ingrijpen 😉

  Like

 2. Affodil

  Jammer, he? Ik hoop dat bij ons het bubbelfolie voldoende bescherming bood aan onze druivelaars en olijfboom. Manlief had de vijgenboom (nou ja, hij was “al” 5 bladeren groot) ook voorzien van een oude trui van hem. Misschien dat die dan wel voldoende beschutting tegen de vorst had, maar ik vraag me af of hij niet sterft van de schrik in het donker…

  Like

  • Menck

   Onze olijfboom (lees: boomPJE) overwintert in de serre. De druivelaar moet ongemoeid de winter door.
   Een vijgenboom met een trui? ’t Lijkt wel een staaltje wildbreien!

   Like

  • Menck

   Echinacea durft al wel eens het loodje te leggen tijdens een al te strenge winter. Toch waren onze schoonheden in het verleden ieder jaar weer trouw op post na de winter. Hoe het na déze winter zal zijn, is nog even koffiedik kijken. Met een beetje angst, dat zeker.

   Like

 3. Zem

  Je hoopt dat er nog wat leeft bij de wortels, waardoor er nog weer uitlopers verschijnen. Maar ik denk ook dat we na deze winterperiode allemaal schade gaan hebben. Ik denk ook met angst en beven aan de kikkers in de vijver…

  Like

  • Menck

   Als de vijver niet constant dichtgevroren bleef (een wak openhouden tijdens langdurige vorstperiodes!) en bovendien voldoende diep is, zullen je kikkers ongedeerd de winter doorkomen.

   Like

 4. hilde

  Mijne Helleborus heeft het overleefd!! Ik had hem op tijd binnengehaald omdat de bloemetjes altijd wat van vorst lijden en hij staat nu weer mooi op het balkon te pronken… maar met een grote tuin weet ik wel dat je al die planten niet kunt binnenhalen.

  Menck, even een vraagje buiten de lijnen. Jij weet onderhand hoe je een gans blog kan opslaan, denk ik toch :-)) Kun je me dat eens mailen hoe ik dat moet doen? Een nichtje van mij wil haar hele blog van 5 jaar met de hele verhalen van haar kindjes opslaan..
  Tx

  Like

  • Menck

   Als je de planten kunt binnenhalen, is dat natuurlijk ideaal.

   Ik weet hoe je een gans blog integraal van de ene host (bijvoorbeeld Blogspot) naar de andere host (bijvoorbeeld WordPress) kunt verzetten zonder inhouds- noch reactieverlies, maar opslaan lijkt me toch een ander paar mouwen.
   In het verleden behield ik mijn blogstukjes omdat ik ze eerst in Word schrijf en daar opsla. Daarna kopieer ik ze naar mijn blog.

   Like

 5. Diane van Braam-Hollander

  Ook mijn hebe (in oktober vorig jaar geplant) heeft naar het schijnt de strenge winter niet overleefd. De bladeren zijn bruin en de de stengels zijn totaal verrot (lijkt wel moes). Zo lijkt het tenminste. Tot ongeveer tien cm boven de wortels is de stengel nog hard en droog. misschien toch terugsnoeien en hopen dat ze het gaan redden? Wat is jullie mening hierover?

  Like

 6. Pingback: The sky is crying « TWAAIT
 7. Pingback: 2012: de blogrésumé « TWAAIT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.