Op het eerste gezicht: januari

Tegen een fijn initiatief zeg ik zelden nee. AnneTanne, een blogster wier vingers al sinds mensenheugenis de kleur van vers gras hebben aangenomen, lanceerde alhier een oproep waar ik dientengevolge dan ook met graagte op inga.

Neem een jaar lang, aan het begin van elke maand, één of meer foto’s van uw tuin vanuit dezelfde hoek.

Mooi, want op die manier zal ik gedurende twaalf maanden de veranderingen mijner flora kunnen documenteren en die met u delen. Zulks wordt nog eens een hele klus, aangezien de tuin zich rondom de woning situeert en opgedeeld is in zogenoemde ‘kamers’. Eén generaal beeld volstaat deswege niet, wat maakt dat ik u meeneem op een virtuele wandeling aan de hand van een stuk of wat prenten.

Trek uw jas aan en volg me; ik leid u vandaag doorheen de januarilochting.

  1. chelone

    Zo veel groenblijvende planten! (hetgeen ook mijn betrachting is)
    Mijn voorkeur gaat nog steeds naar foto vier; de erker, het terras met de begroeiing daaromheen. Het is zelfs nu een heel knus plekje.
    Die winterse clematissen, zien we die het duidelijkst rechts op foto drie, boven de bloeiende schoenlappers? Vergeef het me moest ik daar een flater begaan.

    Like

    • Menck

      Die buxus draagt vooral de winterstructuur, iets wat ik toch niet geheel onbelangrijk vind. Je kunt hiertoe uiteraard ook kiezen voor andere groenblijvers, zoals taxus of euonymus, maar buxus vind ik persoonlijk de makkelijkste soort.

      Like

    • Menck

      Het scheren van de diverse hagen vergt het meeste onderhoud. Daarnaast doe ik een grote ‘opkuis’ in het voorjaar and that’s about it. De rest is reguliere verzorging, zoals bemesten en begieten. Valt al bij al redelijk mee, dus.

      Like

  2. onderdeappelboom

    Wooooooooooooooooooooooooow! Wat kan ik hondsjaloers en doodongelukkig worden van zo’n mooie tuinen, in vergelijking tot onze open vlakte! (die niet vlak is, maar kom, wel kaal). Sjongejongejonge! En Annetanne krijgt foto 4 niet, want dat plekje had ik al gereserveerd, nem! 🙂 Is dat trouwens een tuinwerk-ruimte, of eerder een kopjes-thee-plaats?
    O, en hier word ik dan weer gelukkig van, van mooie zinnen als deze: “AnneTanne, een blogster wier vingers al sinds mensenheugenis de kleur van vers gras hebben aangenomen”.

    Like

    • Menck

      Het plekje op foto 4 is bovenal een kopjes-thee-plaats. Het is een met trellis afgeboord bangkiraiterras. Op de pergolastructuur groeit blauweregen.
      Te onzent staat het te boek als ‘het zonneterras’ wegens zuidgericht. Foto 9 toont dan weer het schaduwterras dat vanaf het voorjaar helemaal overdekt wordt door Aristolochia durior (Duitse Pijp) en de witbloeiende klimroos Rosa Filipes ‘Kiftsgate’.

      By the way: toffe, enthousiaste reactie, mevrouw Onderdeappelboom. 😉

      Like

  3. bentenge

    Bon, deze blog lezen was dus geen goeie zet, want de jaloezie kruipt tot in mijn tenen… Mooie tuin Menck ! Echt prachtig, zowel de fotogenieke rondleiding als de tuin itself.
    Ik kijk al uit naar de bloeimaanden.
    Fot 5 en 6 zijn mijn favorieten. Dat gangetje zou ik dagelijks op en naar wandelen denk ik. En die wastobbe is een zeer mooi “detail”.
    Chapeau man. Echt.

    Like

    • Menck

      Dankjewel, Bentenge. Er zitten inderdaad menig jaartje werk en pakken enthousiasme in deze tuin.
      Dat gangpad is een centrale as die rechtstreeks het zuidelijke met het noordelijke tuingedeelte verbindt. Het wordt bovenal gebezigd door ons kattenkwartet dat er geregeld een sprintje trekt achter een zoveelste prooi.

      Like

    • Menck

      Ik heb genummerde amsterdammertjes geplaatst op mijn staanplaatsen. 😉
      In december 2012 pleur ik een videoreportage van de ganse tuinevolutie op deze blog, oké?

      Like

    • Menck

      Yep, de schoenlappersplant bloeit al. Al anderhalve week, zelfs. De zachte winter zal er wel voor veel tussenzitten.
      In de kleine volière zitten al vele jaren valkparkieten. Ze zijn in gevangenschap gekweekt en gedijen er prima, zelfs bij strenge vorst.

      Like

  4. Zem

    Wat een mooie virtuele wandeling door een spannende tuin!
    En een prachtig voorbeeld van een duidelijke structuur waarbinnen planten ook wild mogen zijn. En dat laantje met die knotwilgen (toch?)… en dat dwaalpaadje van foto 10…
    Dit worden de komende maanden steeds weer paradijselijke foto’s om hier te bekijken.

    Like

    • Menck

      Langs dat tuinpad bevinden zich bolacacia’s (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’). Hun winterse tooi heeft inderdaad wat weg van knotwilgen.

      Like

  5. Margogogo

    Toen ik in die houten tuinzetel (zie foto 9) lag zag uwe lochting er heel anders en vooral groener en gekleurder uit. Ik voorspel dus maandelijks een groener en kleurrijker wordende blog alhier.

    Like

  6. sterreklimt

    ok, ik loop duidelijk weer eeuwen achter. Foto’s van mijn ‘tuin’ ga ik niet posten, ge zult snel zelf met eigen ogen zien waarom. Chaos. Ik zie iets, vind het mooi en duw het in de grond. Wat, ik weet het, niet slim is.
    Wel een zeer leuk idee, deze reeks. Ik kijk ook al uit naar het vervolg. Ik heb wel in elk seizoen graag iets wat bloeit, maar zo ver ben ik nog niet.

    Like

  7. de biodiverse

    Ik vrees echt dat het druk zal worden op foto 4 … maar ik nestel me met graagte tussen AnneTanne en mevrouw Onderdeappelboom in. Ik zal de thee meebrengen – Lapsang souchong, Keemun of toch maar ne Groene met munt? Ga jij dan om de koekjes?
    En dan zal ik proberen niet te gluren naar de groene vingers van AnneTanne. Trouwens – kei-jaloers op die mooie zin 😉 Daarom kom ik graag terug naar deze Blog.

    … En heb ik al vermeld dat ik je tuin ook fantastisch vind?

    Like

  8. Pingback: Op het eerste gezicht: februari « TWAAIT
  9. Affodil

    Een ferm idee! Ik voel er wel wat voor om dat ook te doen, al vrees ik dat dat zeker dit jaar voor niet veel toonbaars gaat zorgen wegens geplande heraanleg van sommige delen. Maar als docu-materiaal is dat dan ook weer leuk voor later, als we (nog) oud(er) zijn…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.