De vrouw die haar haar kort liet knippen

“Wat vind je ervan?” was het eerste dat madam Menck me deze zomer vroeg toen ze terugkwam van de kapper.
Ik sloeg mijn krant neer. Meteen daarop gaf ze zelf het antwoord: “Gans anders, hè!”
Er viel een korte stilte. Die meende ze te moeten benutten door even een pirouette te maken zodat ik ook de achterkant van haar hoofd kon vorsen.
“Wat je zegt,” bevestigde ik. Terwijl ik dacht: Wat heb jij in hemelsnaam gedáán?
“Je bent niet echt enthousiast,” merkte ze vervolgens geheel terecht op. Doch ik beroepte me op een weinig subtiliteit: “O, maar ’t is goed zo. Als jij blij bent, dan ik ook.” Waarna ik opnieuw achter mijn krant dook. 

U moet weten: mijn eerste lief had lang haar. Ik vond dat meteen onwijs sexy. En vervolgens een criterium, welhaast. Want ook mijn daaropvolgende veroveringen waren voorzien van een weelderige hoofdbegroeiing. Hoe langer, hoe (b)(h)eter. Een moppie met een kort koppie was in die tijd – Edison vond de gloeilamp uit – een no go. Behoorlijk oppervlakkig, weet ik nu, maar diepgang was in die jaren niet bepaald my middle name.
Mijn laatste jeugdlief – toeval of niet: zij was eens te meer allesbehalve onbemiddeld wat hoofdtooi betrof – werd mijn eerste vrouw. Haar volle, asblonde lokken reikten zelfs tot op haar achterwerk, al kon dat ten dele te wijten zijn aan het feit dat ze iet of wat korte beentjes had. Soit.
Om kort te gaan: vijf jaar later verscheen ze, als was dit haar ultieme overwinningsgebaar, op de rechtbank met een halve meter haar minder. De gretigheid waarmee ik daarop de scheidingspapieren ondertekende was veelzeggend.
Kort daarop leerde ik mijn huidige partner kennen, die ik sedert ik begon te bloggen – de spaarlamp verving ondertussen Edisons gloeilamp – voor mijn lezers madam Menck ben gaan noemen. Op haar aanraden, overigens, want K*trien draagt anonimiteit op het interweb hoog in het vaandel. En u raadt het al: ze was, naast poten en oren, aardig voorzien van schedelbebossing. Dat was wat mij betrof uiteraard allang geen absolute must meer, maar ik zal niet ontkennen dat ik het toch maar mooi meegenomen vond. 

Maar sinds deze zomer heb ik dus een kortharige partner. Enfin, niet kort-kort, maar toch: korter. Doch bovenal: geen geslaagde snit.
Zij vindt hem nochtans beter.
Zij vindt hem zelfs een pak mooier.
Ik niet.
“De meeste mensen zullen je haar minder mooi vinden,” beweerde ik dientengevolge.
“I don’t think so, Menck. Ik mocht namelijk al veel complimenten in ontvangst nemen.”
“Ja ja, maar ik huichel tenminste niet.”
“En toch blijf ik erbij dat het me jonger maakt.”
“Waanvoorstellingen zijn geen lang leven beschoren, schat.” Waarop ik me veiligheidshalve maar weer achter mijn krant verborg. 

Ondertussen is het schier winter. Madam Menck handhaaft haar mening (en helaas ook haar coupe), ik de mijne.
Weet u wat? Ik geef ú het laatste woord. Daarbij wend ik zelfs foto’s aan. Want mijn gelijk staat op het spel. Of dat van haar, maar daar wil ik nu even niet aan denken.
Give it a go, beste lezer: vindt u de nieuwe coupe beter, slechter of evengoed?

VOOR:

NA:

O, ja: de ‘NA’-foto dateert alweer van deze zomer. Heden zijn ook haar neklokjes verdwenen. Ei zo na een coupe militaire, dus.

 1. Veerle

  Ik vind voor ook beter én jonger makend, zeker op de tweede foto. Met de korte coupe ziet ze er toch wat strenger uit.
  Ik moet er wel bijzeggen dat ik doorgaans ook liever lang haar zie (terwijl mijn eigen triestige haardos in de loop der jaren uit noodzaak helaas steeds korter werd – een fenomeen dat mij overigens ook al meermaals opviel: hoe ouder een vrouw wordt, hoe korter het haar)

  Like

 2. onderdeappelboom

  Ik ga ook voor de ‘voor’, maar niet omdat de ‘na’ te kort is maar omdat het gewoon inderdaad een beetje streng overkomt met die piekskes vooraan. Kort kan ook lief en speels zijn. Maar ocharme jouw Anonieme Madame als iedereen nu op basis van die (wellicht welgekozen ;-)) foto’s gaat zeggen dat ze nu niet meer zo mooi is als vroeger. Daarom een steuntje voor je madame: da’s nu echt iets voor mannen zè, dat ze niet kunnen verdragen dat hun vrouw zich een kort kapsel aanmeet! Terwijl: als je je in bed wil omdraaien en vervolgens met een pijnlijke ruk aan de hoofdhuid merkt dat hij met zijn ellebogen of rug op je lange haren ligt, jij alleen die pijn voelt hé. Ha, denk daar maar eens aan, langeharenliefhebbende mannen!

  Like

 3. micheleeuw

  Ik hou ook liever van lang haar (m/v) maar het mijne is te dun om nog op mijn rug te hangen, daarom dat het nu ook korter is.
  Ik kies dus voor de ‘voor’ coupe. En jij maar hopen dat het vlug terug groeit ?

  Like

 4. Christel

  Awel, ik praat niemand naar de mond! Maar ik vind de tweede foto héél mooi, heel vrouwelijk. Ik vind dat laatste té streng voor haar gezicht! Neen, absoluut langer.. Niet tot op de poep, maar schouderlengte staat haar héél goed. En het toont zeker niet ouder. Ik vind dat korte niet bij haar passen.

  Sorry… langer dus.. en geen nektapijt…..

  Like

 5. tijdtussendoor

  Al jaren hangt hier dezelfde, stille, strijd. Hij ziet graag lang weelderig haar en heeft een vrouw die eerder dun en alle kanten uitstekend haar heeft. Ik zocht een kapsel waar ik vooral mezelf goed bij voel. Uiteindelijk is het nu halflang opgeknipt, snap je? 😉
  Al moet ik eerlijk toegeven dat ik niet ongevoelig ben voor mans commentaar als mijn haar te kort is. Daarom een wave voor K*trien die gewoon haar eigen ding doet!

  Like

 6. bentenge

  Ik struikelde eerst over volgende zinsnede : “Haar volle, asblonde lokken reikten zelfs tot op haar achterwerk, al kon dat ten dele te wijten zijn aan het feit dat ze iet of wat korte beentjes had. Soit.” Wat het één (haar tot op achterwerk) met het ander (korte beentjes) te zien heeft ontgaat me. Dat geeft ook meteen aan dat mijn mening van generlei tel is wegens niet competent…
  De middenste foto is prachtig he Menck ! Veel hangt dus ook af van de foto, en van de manier waarop het haar de dag zelf valt. Is het net gewassen, gekamd, …
  Langer haar vind ik persoonlijk mooier, maar kort haar kan ook prachtig zijn.
  En nu zit ik dus voor de rest van de dag met de bemerking van onderdeappelboom in mijn hoofd. En ga ik me vanavond in bed met moite durven bewegen. tssss.

  Like

 7. Margogogo

  Heel eerlijk: de kortere coupe is niet onknap maar uw vrouwke staat beter met het iets langere lokken.
  Ja, ok, ik heb het ook zelf meer voor lang haar, bewijze mijn eigen lange lokken, al zijn er heel wat vrouwen die superknap zijn met een kort kopje.
  Maar vergeet vooral niet, Menck: een vrouw wil soms al eens een andere look, en dat kan makkelijk met een nieuwe haarsnit.
  En het voordeel is: haar groeit.

  Like

 8. appelmoose

  “Haar volle, asblonde lokken reikten zelfs tot op haar achterwerk, al kon dat ten dele te wijten zijn aan het feit dat ze iet of wat korte beentjes had.”

  Euh… hoe zat uw eerste vrouw precies anatomisch in elkaar?

  Like

 9. Menck

  @ Allen
  Mijn madam houdt het, ondanks de meeste voorkeuren voor de ‘Voor’, toch maar op de ‘Na’. Wegens het gemak, luidt het. En ook: beauty is in the eye of the beholder, zegt ze.

  Voilà. Vrouwen…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.