Licht gewonnen

Ziehier: een stukje zithoek. Het onze bovendien.
Beetje druk, misschien. En wát een gedateerd televisietoestel. Yep, het is welhaast negen jaar oud, stel u voor. Het laatste model van zijn generatie. Want de evolutie in de televisietoestellenwereld is niet meer bij te benen. Van dik naar dun via lcd over plasma tot LED. Maar wij hebben dus nog een plompe lichtbak. Geen erg als je weet dat ik hooguit twee uur in de week voor de buis doorbreng. Madam Menck iets langer, maar dan hoofdzakelijk in sluimer- dan wel slaaptoestand. Dus.
Het grote houten, eh, rek tegen de muur komt van de Zweedse meubelgigant waar mensen voornamelijk naartoe trekken om köttbullar met frieten te verorberen. We schaften het ons aan toen we gingen samenwonen. Lekker goedkoop en bijzonder veel aflegruimte. Helaas een vloek om te monteren en een regelrecht onding eens het klaar is: het wiebelt losstaand als gek. Zodoende heb ik het met tal van bouten in de muur vastgezet (en nee, dat stond niet in de handleiding). Een straffe die het nu nog een millimeter van zijn plaats krijgt.
De al te prominent aanwezige muziekinstallatie – wie heeft nog zoiets voorhistorisch? – dateert alweer van 1990. Het toenmalige topmerk is niet eens meer verkrijgbaar in ons land. Maar wat een klank en wat een kwaliteit!

Doch dit alles geheel terzijde, want daar gaat dit log niet over. Ik wil namelijk de lamp aan het plafond belichten. Sober ding, zoals u ziet. Een tikkeltje vintage. Fonkelnieuw, though. Een cirkelvormig en muisgrijs gecapitonneerd omhulsel met daarin een peertje van 60 watt, opgehangen aan een doordeweeks snoertje. Foei, een gloeilamp. Zowat de enige in de woning, gelooft u me maar. De reden is dat deze luchter is aangesloten op een dimmer. Probeert u maar eens de huidig heersende spaarlamp te dimmen. Kan niet.
De luchter in kwestie haalde ik hier, een zogenaamd prestigieuze en internationaal vermaarde interieurzaak. Stierenschijt, zeg ik u. Want alles wat daar verkrijgbaar is, is op zijn minst vijfenzeventig procent te duur. Maar kijk: ik nam vorig jaar deel aan een fotowedstrijd van het maandblad Nest, won daarmee zegge en schrijve honderd euro die in eerder genoemde zaak te besteden was, en opteerde voor deze lichtkroon omdat – en dat blijft tussen ons – al de rest hunner koopwaar mijn gewonnen bedrag in prijs oversteeg.

De opdracht van Nest luidde: “Kiek uw kerstboom en breng die in verband met ons blad”. Hetgeen ik deed: ik fotografeerde onze kerstboom met daarnaast het bewuste magazine. Klaar. Kwestie van hooguit tien seconden. En daar won ik zowaar een cadeaubon van honderd euro mee. Soms is simple simply the best.

Voor degenen die nu denken dat ik hiervoor onlangs al een spar optuigde: een en ander speelde zich vorige kerst af. We hadden daarna een vol jaar de tijd om onze cadeaubon in te wisselen. Dat gebeurde recentelijk.
De zwaar opgetutte verkoopster die in de winkel de lamp van zijn minstens drie meter hoge haak moest halen middels een trapladder deed zulks met onverholen tegenzin. Want wij kóchten niks. Wij kwamen slechts onze gewonnen prijs ophalen. In haar ogen las ik het woord ‘plebs’.
Trut.
Moge je eerstdaags eens stevig van je voetstuk donderen. Tijdens het loshaken van een luchter, bijvoorbeeld.

[ Foto’s: Menck ]

  • Menck

   Nest is verre van een beestenblad. Wel een beestig goed blad dat zich nog het beste laat omschrijven als het betere magazine voor Country & Lifestyle (volg de link op het logje).
   Mijn katten hoef ik overigens niet in de kerstboom te kwakken; die kwakken zichzelf er wel in.

   Like

 1. onderdeappelboom

  Ik vind het een heel gezellige zithoek; vintage, rammelig of nieuw doeternietoe. En uit dergelijke ‘betere’ interieurzaak lopen wij meestal heel snel naar buiten, al was het maar voor de parfumgeur van het verkooppersoneel. Nog zo’n voordeel van ikea: géén verkoopsters!!

  Like

  • Menck

   Van de ‘betere interieurzaak’ hebben wij al sinds mensenheugenis onze bekomst. Maar ’t was daar de prijs gaan halen of geen prijs. Tja.
   O ja: die parfumgeur is inderdaad ir-ri-tant.

   Like

 2. bentenge

  De Zweedse meubelgigant levert regelmatig zeer zijne meubels voor het plebs af. Helemaal onze stijl. Het hoeft niet duur te zijn om mooi te zijn. Of om kwaliteit te zijn. Nu ja, doorgaans gaan wij die “betere” meubelzaak niet binnen, laat staan terug buiten (met of zonder iets in onze pollen). Fijn blogje Menck. Een mooie en geapprecieerde inkijk.

  Like

  • Menck

   Dankjewel.
   Wij hebben wel meer Ikea-spulletjes, maar dat rek is by far het grootste. Hoewel ik, zacht uitgedrukt, niet tenvolle overtuigd ben van de kwaliteit hunner koopwaar, ben ik wel te vinden voor de looks. De betaalbaarheid maakt ook veel goed, vaneigens.

   Like

 3. Margogogo

  Uwen binnenkant is al even gezellig ogend dan uwen buitenkant. Ik heb het over uw ex- en interieur, ja, laten we elkaar goed verstaan.
  Mag ik je proficiateren met het winnen van die wedstrijd?En met de knappe kiek waarmee je dat bewerkstelligde? En uiteraard ook met de lampadaire waarmee je je winst verzilverde tegen uwen plafond.

  Like

 4. meneer Boerenerf

  Lampen zijn veel te duur en meestal ook nog lelijk. En vooral zo ongeïnspireerd.Ne keer dat ze die leds draadloos van energie kunnen voorzien, dan gaan we pas leuke lampen te zien krijgen. Maar momenteel vragen ze dus veel te veel geld ervoor.

  Like

  • Menck

   Ons kamerplantenassortiment is bijzonder sterk gereduceerd, Sterre. Planten weggegeven, planten weggegooid en planten die einde houdbaarheid hadden bereikt. Geen tijd, geen plaats en – laten we vooral eerlijk wezen – geen goesting meer.
   Bovendien is het beter zo. Na jaren in een jungle te hebben geleefd, krijg ik ineens weer adem in huis.

   Like

 5. HansDeZwans

  Het is om te melden dat je klok stil staat. Ben toen straks even je blog komen lezen en toen viel mijn oog op het klokje boven de stereo. 05:15u En nu ik hier terug kom piepen, sta die nog altijd op hetzelfde uur. Dus dat weet je bij deze.

  Like

 6. micheleeuw

  Niet te verwonderen dat je gewonnen hebt met zo’n mooie foto van zo’n mooi versierde boom (en dat magazine erbij). Proficiat !
  Maar zie ik het goed dat jullie niet in jullie zetels kunnen zitten wanneer die boom er staat ?

  Like

  • Menck

   Nee hoor, we kunnen perfect zitten. Achter de kerstboom zie je een kastje. Toegegeven, op de foto kun je het inderdaad met een zetel verwarren.
   Rechts van de boom zie je dan weer de achterkant van de driezit.
   Moest het zo zijn dat de kerstboom het zitten zou belemmeren, dan haalde ik er zeker geen in huis. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.