Gestreepte Pijlstaart

De kans om de lotto te winnen is wellicht groter dan de kans om in ons koude kikkerland eens een Gestreepte Pijlstaart aan te treffen. De Gestreepte Pijlstaart ofte Hyles livornica, beste lezer, is een trekvlinder uit het Middellands Zeegebied. De exacte reden van diens niet-jaarlijkse noordwaartse migratie is nog steeds niet echt duidelijk. Feit is in ieder geval dat het dier niet kan overwinteren in onze contreien.

Deze nachtvlindersoort werd voor het eerst in België waargenomen in 1915. Vervolgens werden in ons land drie dieren in 1943, eentje in 1944, 1946 en 1984, drie in 1985 en een laatste in 1997 aangetroffen. Voor wat de 21e eeuw betreft, staat het aantal waarnemingen op slechts elf stuks. Een aantal daarvan werd bovendien dood aangetroffen.

Die elf wordt nu twaalf. Want de twaalfde spotte ik op vier juli… in eigen tuin. Gezond en wel. Ik was er mij geeneens van bewust dat ik een uitzonderlijke waarneming deed tot een kenner er mij op wees. Al had ik wel een donkerbruin vermoeden dat dit een eerder schaars voorkomend insect moest zijn gezien diens omvang; een vleugelspanwijdte van om en bij de tien centimeter is nu eenmaal geen schering en inslag in de wereld der nachtvlinders.
‘Mijn’ Gestreepte Pijlstaart was rond de middag geland op een betonnen tuinbeeld en heeft daar vertoefd tot valavond. Dan koos hij, middels enkele gracieuze vleugelslagen, opnieuw het luchtruim. Niet zonder er uiteraard eerst wat foto’s van te hebben genomen. Hij (of zij) was een gewillig model, zoals u onderstaand kunt bemerken.

[ Foto’s: Menck / Twaait ]

  1. Pingback: Vlinders bij de vleet | TWAAIT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.