Open Monumentendag 2011: Hoeve De Roo, Aartrijke

Schrijver dezes bracht een bezoek aan Hoeve De Roo te Aartrijke (Zedelgem, West-Vlaanderen) in het kader van Open Monumentendag 2011. Thema dit jaar: conflict.

Deze monumentale hofstede, gelegen langs de Brugsestraat, net buiten de dorpskom, op de rand van een heuvelrug, biedt een adembenemend uitzicht op de wijde omgeving. Woonhuis, schuur (1866) en stalling (1865) staan in U-vorm opgesteld rond een ruim en strak aangelegd erf. Tot 1979 was het een pachthoeve van het kasteel Litterveld en de familie van Caloen de Basseghem. Sinds 2002 kwam aan de landbouwuitbating een einde.
Bij de renovatie in 2003, naar een ontwerp van architect Kris Coudenys uit Harelbeke, werd het nostalgisch beeld van de historische hoeve radicaal omgevormd. De voorgevel van het boerenhuis bleef authentiek bewaard, maar aan de beide zijgevels werd een moderne, contrastrijke aanbouw toegevoegd. Deze aanbouw vormt zowel qua structuur (strakke, uitgepuurde volumes) als qua materiaal (glas, tropisch hardhout) een volledige stijlbreuk met het bestaande woonhuis.
Het oude woonhuis werd aldus verlengd en uitgebreid met twee hypermoderne vleugels, iets wat opvallend goed oogt. Aan de voorzijde bekeken levert dit een quasi symmetrisch maar relatief gesloten gevelbeeld op. De tuinzijde biedt daarentegen met een grote, asymmetrische vensterpartij met terrassen een heel open uitzicht op het omliggende, lager gelegen landschap.
De dualiteit tussen oud en nieuw, tussen open en gesloten, kan eventueel conflictueus overkomen, maar toch is het woord ‘conflict’ hier niet echt op zijn plaats. Er is immers geen sprake van een strijd met een winnaar en een verliezer. Het geheel is winnaar. Veeleer wil ik dan ook gewag maken van een uitdagend contrast.

[ Foto’s: Menck / Twaait ]

    • elke

      Dat, Margo, ik door het contrast beide architectuurvormen naar waarde schatten en zelfs opwaarderen. Iets waar het kopiëren van de bestaande stijl absoluut niet in zou slagen. En daarom is het zo goed 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.